Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. március 19., hétfő van. Boldog névnapot József és Bánk nevű olvasóinknak! Holnap Klaudia napja lesz.

Óvintézkedések a napon

Értékelés:
(0 szavazat)
A leégés nem látszik, és nem is fáj egészen addig, amíg a baj meg nem történt. Így tehát a gyerek bőrét figyelve nem tudjuk megóvni őt a leégéstől. Ne feledjük, hogy a fehér bőrű gyerekek sokkal könnyebben leégnek, és sokkal lassabban barnulnak, mint a sötétebb bőrűek. Tegyünk egy széles karimájú szalmakalapot a gyerek fejébe: ez árnyékot vet a nyakára és vállára is. Gondosan óvjuk a fejét az erős napsütéstől.
Fogadjuk meg az alábbi jó tanácsokat:

 1. A víz felszínéről a nap visszaverődik. Így fentről és lentről is éri a vízen levőket. Ezért kell annyira vigyázni, ha vízparton vagyunk, különösen, ha csónakázunk.
 2. A levegőnek nem kell melegnek lennie ahhoz, hogy leégjen az ember. A hűvös szélben talán még fázik is egy kicsit a gyerek, közben pedig leég a bőre. Egy könnyű ruhával mindkettőt megelőzhetjük.
 3. A napvédő krémek, olajok és naptejek sokat segítenek. Különösen a gyerekeknek való napozószerekből nagy a választék. Az erős déli nap azonban két perc leforgása alatt is leégeti a gyerek meztelen vállát, tehát még ha erősen fényvédő krémet használunk, akkor sem maradhat kint túl sokáig. Kezdetben a kora reggeli és a késő délutáni napra tegyük ki. Ahányszor csak bemegy a vízbe, utána mindig kenjük be újra a napozókrémmel. Leszámítva azt a néhány percet, amíg fürdés után megszárad, legyen rajta egy könnyű kis ing vagy trikó.
 4. Az a bőrterület ég le a legkönnyebben, amelyiket általában a legkevésbé éri a levegő és a nap. Vigyázzunk például, le ne égjen a kisgyerek feneke, amint meztelenül játszik a parti homokban. Ha öt éven aluli kisgyerekkel vízparti nyaralást tervezünk, elutazás előtt engedjük meztelenül játszadozni a szabadban. Minél fokozatosabban tettük ki az első pár alkalommal a napsütésnek, annál jobban fogja bírni az erős napot.
 5. Gondoskodjunk arról is, hogy játék közben árnyékba húzódhasson, ahányszor csak akar. Ha nem sikerül árnyékban tartani, akkor lehet, hogy ott kell hagyni a strandot, és más szórakozás után kell nézni, különösen délidőben.
 6. Ne takarékoskodjunk a napozás utáni készítményekkel sem.
 7. A csecsemők fokozott törődést igényelnek. A pici babák különösen könnyen leégnek, mivel vékonyabb, sérülékenyebb a bőrük, és a védelmet jelentő barna bőrszínt sem szerezték még meg a napon.
 8. A babákat ne tegyük ki közvetlen napsütésnek: a bőrüket csak szórt napfény érheti. Ha árnyékban van, a kocsi napernyője alatt altatjuk a kicsit, akkor is elég nap éri, míg ide-oda tologatjuk.
 9. Az első nyár végén a lábát már talán napoztathatjuk is, de ezt magas fényvédő faktorú napozókrém védelme mellett tehetjük.

Forrás: www.betegvagyok.hu

További információk

 • Oszd meg másokkal:
Megjelent: 1847 alkalommal Utoljára frissítve: 2012. július 26. csütörtök 13:54

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Baba-mama - Ajánló

 • tőzegáfonya


Baba-mama - cikkek

Legolvasottabb - Trend

Legolvasottabb - Pletyka

Legolvasottabb - Szex

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.