Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. április 22., vasárnap van. Boldog névnapot Csilla és Noémi nevű olvasóinknak! Holnap Béla napja lesz.

Gondoskodj gyermeked jövőjéről!

Értékelés:
(0 szavazat)

Mindenki szeretné a legtöbbet megadni gyermekének, amire csak erejéből futja, ez azonban a legtöbbször hatalmas kiadásokat jelent. Az olykor százezrekben mérhető összeg azonnali előteremtése a lehetetlennel határos sok családban, érdemes tehát előre gondolkodni, és már gyermekünk születésekor megtervezni felnőtté válásának anyagi vonzatait.

 

Drága egyetemi évek

Egy felmérés eredményei szerint egy gyerek felnevelése összesen 30 millió forintjába kerül a családnak - a költségek ráadásul a gyerek kamasz éveiben jelentősen megugranak, hiszen nemcsak a beiskolázás költségei nyomják a szülők vállát, de az egyre gyorsabban növő kamasz pár hónap alatt kinőtt ruhái és cipői is sokba kerülnek. A különórák, nyelvvizsgák, esetleg a jogosítvány megszerzése is megterheli a családi költségvetést, nem beszélve arról, hogy az egyetemi, főiskolai évek alatt milliók mehetnek el: ha a gyermek nem került be pontjaival az állami ösztöndíjas rendszerbe, akkor a tandíjat is ki kell fizetni, ha ráadásul másik városban található intézményben tanul tovább, a 15.000 forintos kollégiumi díj vagy kétszer annyiba kerülő albérlet kifizetése is megterhelő. Akik megtehetik, már az óvodás gyermekük mellett elkezdenek a főiskolai vagy egyetemi évekre spórolni, hiszen mindezeket egy összegben csak a tehetős családok tudják kifizetni. Szerencsére számtalan lehetőség áll a szülők előtt a malacperselyes megoldásokon túl, így némi havi ráfordítással szép lassan összegyűjthetik a gyermek elindulásához szükséges pénzt.

 

Spórolás állami támogatással - a babakötvény

A 2006-ban és azóta született gyermekek életkezdését már az állam is támogatni igyekszik, ezért hozták létre a babakötvényt: minden gyermeknek 40.000 forintot helyez el a Start-számláján, melyhez a szülők havonta különböző nagyságú összegeket fizethetnek. Ehhez minden évben a szülői befizetések tíz százalékát, de maximum 6000 forintnyi támogatást az állam is hozzátesz. A gyermekvédelmi kedvezményekre jogosult, vagy más módon hátrányos helyzetű gyerekek esetén a nagyjából negyvenezer forintos kezdő összeg 7 és 14 éves korukban még kétszer kifizetésre kerül, és a befizetések után járó állami támogatás is húsz százalékra, maximum 12.000 forintra nő. A Start-számlán gyűlő összeget a Magyar Államkincstár állampapírba fekteti, ott kamatozik, s az összegyűlt pénzt a gyermek csak 18 éves kora után veheti fel, és akkor is csak meghatározott célokra fordíthatja - például tanulmányai vagy lakhatása finanszírozására, esetleg családalapításra.

 

Tegyük félre a családi pótlék összegét!

Ha megengedhetjük magunknak, érdemes a családi pótlék 12.500 forintos összegét havonta félretenni: akár a Start-, akár egy másik számlára, így a gyerek 18 éves korára -  ha a pénzünk némileg kamatozott is - egy apró garzon, vagy az egyetemi évek alatt befizetendő tandíj összegét már kézben tarthatjuk. Ahhoz, hogy a havi 12.000 forint ne hiányozzon annyira, spóroljunk a márkás új ruhák vagy tanszerek, esetleg méregdrága játékok árán: hiába járatjuk gyerekkorában a legújabb divat szerint szemünk fényét, vagy halmozzuk el játékokkal, ha később nem leszünk képesek a felsőoktatás évei alatt a lakhatását, esetleg a tandíját biztosítani - vagy kamaszkorában a jó felvételihez szükséges különórákat.

 

Tanítsuk meg már idejekorán a pénz értékére!

Már a nagyobb óvodás vagy iskolás gyerek is tudhat arról, hogy apu és anyu a jövőjére spórol, és azt is érdemes eddigre valamennyire értenie, mit jelent a pénz. Sok kisgyerek ugyanis csak annyit tud a pénzügyekről, hogy szülei dolgozni, bevásárolni járnak, minek következtében otthon mindig van minden, amire szükség van. Érdemes beszélgetni ezekről a dolgokról, mert ha maguk a szülők nem vonják be a gyerekeket a családi költségvetésbe, senki sem fogja. Ez persze nem azt jelenti, hogy terheket kéne tenni a csemete vállára - nyilván vannak dolgok, amiket még érthet teljesen -, de ettől még a család leülhet, és rendszeresen - közösen - megbeszélheti például a bevételek és kiadások alakulását. Így az iskolás gyerkőc már tisztában lehet vele, hogy  a pénz nem száll alá az égből, hanem szülei kemény munkájának eredménye, és a kilométer hosszú karácsonyi kívánság-listájáról miért nem kaphat meg mindent. Ha már nagyobbacska, és valamit nagyon szeretne megkapni, de túl drága, akkor rábízhatsz valami apróbb, képességeinek megfelelő  munkát, amiért pénzt kap. Ha neki is meg kell küzdenie érte, jobban fogja értékelni magát az ajándékot is, ráadásul könnyebben megérti majd, hogy a szülei is dolgoznak a pénzért, akkor is, ha az fárasztó, vagy nincs kedvük hozzá. A zsebpénzéből is félretehettek egy bizonyos összeget havonta egy malacperselybe, hogy lássa, sok kicsi végül tényleg sokra megy.

 

Forrás: lifemagazin

További információk

  • Oszd meg másokkal:
Megjelent: 2784 alkalommal Utoljára frissítve: 2012. október 29. hétfő 13:54

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Baba-mama - Ajánló

  • tőzegáfonya


Baba-mama - cikkek

Legolvasottabb - Trend

Legolvasottabb - Pletyka

Legolvasottabb - Szex

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.