Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. március 17., szombat van. Boldog névnapot Gertrúd és Patrik nevű olvasóinknak! Holnap Sándor és Ede napja lesz.

Gyermekágyi depreszió

Értékelés:
(0 szavazat)

Friss anyukáknál többnyire egy váratlan összeomlás történik a szülés utáni napokban (folyamatosan folynak a könnyei, a zsebkendők fogyasztása igen jelentős). De mi köze is van ennek a lehangoltságnak a szüléshez?


Magzatmázasan és még kissé ráncosan fekszik egy csomagnyi emberke a sugárzó anya hasán, meleg törülközők óvják az új földlakót a kihűléstől. Boldogan néznek egymásra az újdonsült szülők, alig tudják felfogni a boldogságukat: kilenc hónapig vártak erre a pillanatra, és végre a karjukban fekszik az egészséges csemete.

 


A szülész olykor-olykor megtapintja az anya hasát, de ő annyira el van foglalva a babájával, hogy ezt alig érzékeli. Egyszer csak hallja a szülész hangját: „Vegyen mély levegőt, és nyomjon még egyet.” „Ja, persze”, gondolja az anya, „a méhlepény még bent van.” Nyom egy utolsót, és az máris kicsúszik. Néhány szülő szeretné megnézni a magzatburkot vagy a köldökzsinórt, aztán úgy tűnik, a méhlepény témája a nő számára el van intézve, miközben a szülész még ellenőrzi a szerv teljességét. Amit az anya nem is sejt, hogy a méhlepény hiánya minden valószínűség szerint a szervezetében néhány nappal később még egyszer észrevehető lesz.

A méhlepénynek ugyanis nemcsak az a feladata, hogy a gyermeket tápanyagokkal és oxigénnel lássa el, hanem ez egy hormontermelő szerv is. A terhességi hormon képzéséért volt felelős, és ezt bőségesen meg is tette. A méhlepény megszületésével azonban ez a hormontermelő „üzem” hirtelen kiesik, néhány napig még keringenek a maradék hormonok az anya vérében, aztán egy valóságos összeomlás történik.

Ahogy a női ciklus fázisaiból ismert, hogyan képesek a hormoningadozások kihatni a hangulatra, úgy elképzelhető, mit tesz egy komolyabb hormonváltozás a szülés után. Logikus tehát, hogy a gyermekágyasok többsége kb. a szülés utáni harmadik napon pszichikailag rendkívül labilis. Elég, ha a partnertől egy „rossz szó” elhangzik, amit egyáltalán nem úgy gondolt, és máris minden összeomlik. Ha ezen a napon egyszerűen kimaradna a kórházi látogatás, az mégis teljesen helytelen lenne. A friss anyukának épp most van leginkább szüksége a párjára.

Forrás: www.impulsermagazin.com

 

További információk

  • Oszd meg másokkal:
Megjelent: 1444 alkalommal Utoljára frissítve: 2012. október 18. csütörtök 07:29

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Baba-mama - Ajánló

  • tőzegáfonya


Baba-mama - cikkek

Legolvasottabb - Trend

Legolvasottabb - Pletyka

Legolvasottabb - Szex

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.