Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. január 19., péntek van. Boldog névnapot Sára és Márió nevű olvasóinknak! Holnap Fábián és Sebestyén napja lesz.

Így érd el, hogy okos gyermeked szülessen!

Értékelés:
(0 szavazat)

A legtöbb családban - szerencsére - akkor is egészséges baba születik, ha a szülők nem készültek fel előre a fogadására. Bizonyos módszerek és táplálékkiegészítők segítségével viszont még a fogantatás előtt gondoskodhatsz arról, hogy minél egészségesebb gyermeked szülessen.

 

A magzatvédő vitaminok szedéséről erősen megoszlanak a vélemények: a benne található vitaminok és folsav bizonyítottan nagy szerepet játszik a magzatok kezdeti fejlődésében, de az egész terhesség alatt szedve egyeseknél a baba az átlagosnál nagyobb súlyúra növekszik tőle.

 

Ha szeretnél ilyen vitaminkészítményt szedni, akkor ezt is két-három hónappal a tervezett fogantatás előtt érdemes elkezdeni, de mindenképpen olyat válassz, mely jól hasznosuló folsavat tartalmaz. Ha tartasz attól, hogy túl nagyra növekedne a magzat, akkor csak folsavat vigyél be a szervezetedbe, abból is a biológiailag aktív típusút: napi 400 mikrogramm fogyasztása segít elkerülni az újszülöttkori rendellenességek, főleg a velőcső-záródási rendellenesség kialakulását. A velőcső viszont a fogantatás pillanatától számított huszonnyolcadik napra kifejlődik, amikor még a legtöbb terhességi teszt sem mutatja meg a terhességet, így ha egészséges babára vágysz, már a tervezgetés idején szerezz be folsavkapszulát, és a tizenkettedik terhességi hétig - a velőcső fejlődésének lezárulásáig - mindenképpen szedd folyamatosan.

 

Fogamzásgátló tabletta és a káros szenvedélyek

A fogamzásgátló tabletta abbahagyása az egyik igen evidens feltétele a gyerekvállalásnak. A hivatalos álláspont szerint akár egy héttel a gyógyszer abbahagyása után teherbe lehet esni, a tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy sokszor hónapokra van szükség, mire a női szervezet újra megtalálja a régi kerékvágást, és valóban termékeny lesz. Emiatt már az utód tervezésekor érdemes másfajta fogamzásgátlási módszerre áttérni, még akkor is, ha a baba egészségét a gyógyszer elvileg nem befolyásolja.

Azt pedig, hogy egy anyának nem szabad sem dohányoznia, sem alkoholt innia a terhessége alatt, szinte mindenki tudja. De azt már kevesebben, hogy maga a dohányzás eleve megnehezíti a baba megfoganását, de nem csak az anyánál: a dohányzás és az alkoholfogyasztás a férfiaknál is csökkenti a spermiumok mozgását, a kóros alakú hímivarsejtek arányát viszont növeli. Emellett a születendő baba egészségében is szerepet játszanak: a férfiak naponta átlagosan 176 millió hímivarsejtet termelnek, melyek bevetés előtt egy 74 napos fejlődési fázison mennek át. Ezalatt a két és fél hónap alatt nagyon érzékenyek a káros hatásokra, annyira, hogy jóval több genetikai hiba kerülhet velük az utódba, mint a petesejt révén. Ezért már a tervezgetés fázisában is érdemes a férfiaknak is kerülni az alkoholt, a cigarettát, a napi öt kávét, a forró fürdőket és a túl szoros alsóneműket.

 

 Fogyás és alapos orvosi vizsgálatok

Az anyai túlsúly nemcsak a gyermek megfoganását nehezíti meg, de a terhesség alatt is veszélyeket rejt: a magas vérnyomás és vércukorszint, mely a legtöbb túlsúlyosnál kialakul, a babára is káros, akár meg is háromszorozhatja a születési rendellenességek esélyét, a koraszülésről és a gyakoribb császármetszésről nem is beszélve. Emiatt a leendő anyukáknak fontos az ideális testsúlyukat még a terhesség előtt elérni, valamint a vérnyomásukat és a vércukorszintjüket is rendszeresen ellenőriztetni. Mindemellett a toxoplazma-vizsgálat is ajánlott, mert nem mindenkinél egyértelmű, hogy túlesett-e már a fertőzésen, ahogy a rubeolaszűrés is, ahol ellenanyagteszttel kimutatható az immunitás, mely ha nem elég erős, akkor oltással egy életre megszerezhető. Oltás után a fogorvoshoz is érdemes benézni, hogy a terhesség alatt könnyebben romló fogak ne okozzanak később nagyobb bajt.

 

Genetikai vizsgálatok és a mozgás

A harmincöt év alatti édesanyáknál nem igazán végeznek genetikai teszteket, hacsak ők maguk nem kérik azokat. Ha előfordul a családban néhány örökölhető betegség, vagy csak az anyuka saját folsav-érzékenységével szeretne tisztába jönni, akkor egy genetikus a leendő apánál és anyánál is egyszerűen elvégezheti a teszteket.

A terhességre való felkészülésben a vizsgálatok mellett az anyuka fittsége is jelentőséggel bír, hiszen a várandósság alatt akár több tíz kiló plusz súlyt kell majd cipelnie, de a szülés közben és után is jól jön a megfelelő erőnlét. A has- és hátizmok, valamint az intim terület izmai még a terhesség előtt könnyen edzhetők, és a gyakorlatok egy része a várandósság alatt is tovább végezhető.

 

Mentálisan is készüljünk az anyaságra

Az anyaságra nemcsak testileg, hanem lelkileg is készülni kell. A felelősség, a szüléssel járó fájdalmak és a gyereknevelés nehézségei sokakat jó előre megijesztenek. Ezeket a félelmeket ugyanúgy előre rendezni kell, mint az esetleges párkapcsolati problémákat, hiszen a gyermek érkezése után erre a párnak sem ideje, sem energiája nem lesz. A jövendő anyaságra való ráhangolódás fontos része, hogy megtanuljunk lazítani, tisztázzuk magunkban, milyen édesanyák szeretnénk lenni, milyen esetleges sérüléseket hordozunk saját szüleinkkel kapcsolatban, bírni fogjuk-e a babával járó megpróbáltatásokat anyagilag, testileg és lelkileg. Gyermeket nevelni ugyanis nem csupán hintőporillatú álomvilág, s jobb, ha amire csak lehet, előre felkészülünk.

 

Forrás: www.life.hu

További információk

  • Oszd meg másokkal:
Megjelent: 2531 alkalommal Utoljára frissítve: 2012. október 11. csütörtök 08:47

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Baba-mama - Ajánló

  • tőzegáfonya


Baba-mama - cikkek

Legolvasottabb - Trend

Legolvasottabb - Pletyka

Legolvasottabb - Szex

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.