Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. március 19., hétfő van. Boldog névnapot József és Bánk nevű olvasóinknak! Holnap Klaudia napja lesz.

Hasfájós lesz a baba a nikotintól

Értékelés:
(0 szavazat)

Holland kutatók szerint azok a csecsemők, akik édesanyja dohányzott vagy nikotintapaszt használt terhessége idején, 30-60 százalékkal nagyobb valószínűséggel lesznek hasfájósak és sírnak vigasztalhatatlanul naponta órákat életük első időszakában.

 „Az elmélet szerint az emésztőrendszerben nikotinreceptorok találhatóak, amelyek átalakítják a szerotoninokat, ennek hatására a gyermek születése után hasfájós lesz” – magyarázta Dr. Jennifer Wu, a New York-i Lenox Hill Kórház szülész-nőgyógyásza. A szerotonin nevű anyag a jó közérzetért felelős.

 

A kutatók 63 ezer nő adatait elemezték ki, akikkel egy dán felmérés során készítettek interjút várandósságuk idején és a gyermekük hathónapos korában. 24 százalékuk cigarettázott, 0,3 százalékuk használt valamilyen pótló praktikát, például nikotintapaszt, rágógumit vagy inhalátort, 2 százalék pedig vegyesen alkalmazta valamelyik módszert és mellette cigarettázott.

 

A babák 8 százaléka szenvedett kólikától. A probléma az újszülött pár hetes korában kezdődött, és hetente legalább három alkalommal legalább napi három óra keserves sírással járt legalább három héten keresztül. A baj oka ismeretlen, ám úgy tűnik, a nikotin fokozza az erre való hajlamot. Wu szerint ezt már korábban is sejtették, ám bizonyíték mindeddig nem született a témában.

 

 

A tanulmány a Pediatrics című folyóirat legutóbbi számában jelent meg.

Amerikában már nem is szívesen javasolják az állapotos nőknek, hogy nikotintapasszal szokjanak le a dohányzásról, ehelyett inkább olyan alternatív megoldásokat kínálnak fel nekik, mint a viselkedésterápia vagy a hipnózis. A két kontinens közti kulturális különbséget mutatja az is, hogy a tengerentúlon rendkívül kevés asszony dohányzik a várandóssága alatt, sőt, legtöbben már akkor leteszik a cigarettát, amikor még csak tervezik a teherbeesést.

 

A terhesség alatti dohányzás gyakran okolható az alacsony születési súlyért, a halvaszületésért és a bölcsőhalálért. A nikotinpótló terápia valamelyest csökkenti ezeket a veszélyeket, ám még így is nagy adag méreganyagnak tesszük ki születendő gyermekünket – figyelmeztettek a szakemberek.

 

Forrás: www.noinetcafe.hu   

További információk

  • Oszd meg másokkal:
Megjelent: 1174 alkalommal Utoljára frissítve: 2012. október 03. szerda 09:16

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Baba-mama - Ajánló

  • tőzegáfonya


Baba-mama - cikkek

Legolvasottabb - Trend

Legolvasottabb - Pletyka

Legolvasottabb - Szex

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.