Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. április 20., péntek van. Boldog névnapot Tivadar nevű olvasóinknak! Holnap Konrád és Zelmira napja lesz.

A cumi előnyei és hátrányai

Értékelés:
(0 szavazat)
Ha kisbabád születik, szinte biztos, hogy felvetődik a kérdés, hogy használj cumit, vagy inkább ne. Sok érv szól mellette, még több ellene, ráadásul egyáltalán nem mondható, hogy mindegyik gyerek ugyanúgy reagál rá, vagy igényli a cumi használatát.
Lássuk, mit érdemes mérlegelni a rászoktatás előtt.Előny: Megnyugtatja, ha nagyon sír

sokszor van, hogy hiába vesszük fel gyermekünket, hiába próbáljuk csitítani, nem sikerül. Szinte azonnal megnyugszik viszont, ha a cumi a szájába kerül.
Ez egyrészt amiatt van, hogy alapvetően nyugtató hatással van a szopizás mechanizmusa a gyerekre, másrészt pedig azon egyszerű ok miatt, hogy ha folytatná a sírást, akkor kiesne a cumi a szájából, ezt pedig mindenképpen szeretnék elkerülni a kisbabák.
Ráadásul ha hivatalos helyen vagyunk és gyermekünket magunkkal vittük, akkor cumival könnyebb néhány percre csendet varázsolni.

Előny: Segít a babánknak visszaaludni éjszaka
Sokszor csak azét ébrednek fel, mert kiesett a cumi a szájukból és ha visszaadjuk nekik, máris tovább alszanak.
Mikor már nagyobbak lesznek és ügyesen koordinálják mozgásukat, akkor már maguk i vissza tudják tenni a szájukba és nem ébresztik fel emiatt szüleiket.

Előny: Idegen helyen alvás
Ha nem a megszokott környezetében próbáljuk altatni a gyereket, akkor sokszor nem járunk sikerrel. Bár fáradt, mégsem akar aludni, és csak vagy felhergeli magát, vagy leköti figyelmét az új környezet.
Ha viszont odaadjuk a cumiját, akkor ugyanúgy elérjük a nyugtató hatást mint otthon és könnyebben álomba szenderül a babánk.

Előny: Szoptatásról való leszoktatás
Szoptatásról való leszoktatásnál óriási segítség lehet, hiszen közel ugyanazt az érzést adja a babának, mintha még szopizna.
Így az elválasztás kíméletesebb a babának, ezért van, hogy általában problémamentesebben szoknak le az anyatejről azok, akik cumiznak.

Előny: Nem károsítja a fogakat
Nem károsítja a fogakat és nem deformálja őket, így később a fogsor nem fog kifelé állni, míg ha az ujját venné a szájába, akkor az első fogak előrébb állnának.Hátrány: Leszokás

Sok baba könnyedén leszokik a cumizásról, néhányuknak azonban gondot okozhat, mikor a cumitól elválasztjuk. Minél nagyobb egy gyerek, annál nagyobb akarata és akaratérvényesítő képessége van.
Ennek köszönhetően óriási hisztijelenetek várhatóak, aminek a végén sajnos sokszor a szülők nem tudnak kemények és következetesek maradni, így inkább visszaadják neki a cumit.

Hátrány: Csúfolás
Óvodában, de akár már a bölcsőde végén is előfordulhat, hogy a gyerekünket csúfolják a cumi miatt. Ezek lehetnek kortársai, akik már elszoktak róla, és otthon azzal dícsérték őket, hogy ők okosabbak és ügyesebbek, mint azok, akik még mindig cumiznak.
Így érthető, hogy akár lenézéssel is nyilatkozhatnak azokról a társaikról, akik még mindig ragaszkodnak cumijukhoz. Gyakori az is, hogy a családtagok csúfolják ki. Hiába teszik ezt a legjobb szándékkal, a gyereknél sokszor csak azt érik el, hogy titokban cumizik, és akár frusztrálódhat is emiatt.
Ha ilyennel találkozunk, kérjük meg a pedagógusokat vagy a családtagjainkat, hogy komolyan figyeljenek oda erre. Gyermekünket pedig próbáljuk finoman, lassan, nem sürgetve, inkább sok dícsérettel és türelemmel leszoktatni a cumizásról.

Hátrány: Elveszik a cumi
Ha a gyerekünk rászokott a cumira, és az hirtelen elveszik, vagy leesik, bepiszkolódik, vagy egyszerűen csak elfelejtettük magunkkal vinni, akkor az esélyünk a megnyugtatására a nullához közeli.
Célszerű ezért otthon gyakorolni, hogy bár cumizik, azért néha próbáljon anélkül is aludni, vagy megnyugodni. Ha így teszünk, sok kellemetlenségtől kíméljük meg gyermekünket, és önmagunkat is.

Hátrány: Kezelés, fertőtlenítés
Mivel a cumi folyamatosan gyermekünk szájában van, ezért nagyon komolyan kell foglalkoznunk a tisztán tartásával. Sajnos a gyerek gyakran kiköpi vagy eldobja, ilyenkor pedig a földre esik, ahol rengeteg kórokozó tapad rá.
Nem kell minden ilyen helyzet után azonnal kifőzni, de célszerű hetente egyszer megtenni ezt. Amire nagyon kell figyelni, hogy a kifőzés vagy más fertőtlenítés előtt alaposan le kell mosni a cumit.

Forrás: www.bien.hu

További információk

  • Oszd meg másokkal:
Megjelent: 3119 alkalommal Utoljára frissítve: 2012. október 01. hétfő 09:50

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Baba-mama - Ajánló

  • tőzegáfonya


Baba-mama - cikkek

Legolvasottabb - Trend

Legolvasottabb - Pletyka

Legolvasottabb - Szex

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.