Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. április 20., péntek van. Boldog névnapot Tivadar nevű olvasóinknak! Holnap Konrád és Zelmira napja lesz.

Családbarát munkahelyek

Értékelés:
(0 szavazat)
A családbarát munkahelyek kialakítása mindenki érdekét szolgálja, de legfőképp az anyákét. Melyik nő ne dolgozna szívesen egy olyan vállalatnál, mely a szülést követően is visszavárja őt? Vagy rugalmas munkaidőt biztosít számára? Esetleg megengedi, hogy otthonról végezze el feladatait?

Ha egy nő elégedett életével, képes összehangolni munkáját és magánéletét, az a munkájában is meglátszik: mivel kiegyensúlyozott, ezért jobb teljesítményt is tud nyújtani. A foglalkoztatók képesek hatékonyan motiválni alkalmazottaikat, ha segítik őket a család és a munka egyensúlyának megteremtésében, így elkötelezettebbek lesznek a vállalat iránt. Fontos a munkavállaló szellemi állapotára is figyelni, hogy minden olajozottan működjön az adott szervezetnél.Családbarát munkahely?

A Hewitt Associates egyik kutatása során megvizsgálta, hogy az emberek milyen jellemzőkkel illetnék a családbarát munkahelyeket: • szülés után vissza lehet állni a munkába,
• ha megbetegszik a gyerkőc, haza lehet menni és ápolni,
• a munka és a magánélet egyensúlya,
• nincsenek túlórák,
• rugalmas munkaidő,
• tanácsadások.

Ha egy nő szeretne (vagy kénytelen) rögtön a szülést követően munkába állni, sok kihívással kell szembesülnie. Ezen nehézségeket talán enyhítheti egy megfelelő munkahely, mely megfelelően támogatja őt. A nagyobb vállalatok egyre többet foglalkoznak ezzel a témával, esetenként bölcsődéket, gyermekmegőrzőket, napközit létesítenek és tartanak fent – s ezáltal mutatnak követendő példát a kisebb cégeknek.

A Gallup Intézet által történt vezetői kutatás során kiderült, hogy melyek a családbarát munkahelyek kialakításának akadályai:
• a cég rossz gazdasági helyzete,
• a cégvezetés elutasító hozzáállása,
• a romló szociális, valamint gazdasági környezet,
• a különböző bonyolult adó- és járulékszabályok,
• az adminisztráció túlzott mértéke.

A támogató tényezők:
• kiszámítható cég,
• stabil nyereség és jövőkép,
• támogató cégvezetés,
• adókedvezmények járnak az ilyen intézkedések után.A magyarországi helyzet

Sajnos hazánkban manapság csak nagyon kevés helyen támogatják a szülőket munkavállalásuk során, ám szerencsére egyre többen döbbennek rá, hogy bár nehéz a gyakorlatban kivitelezni, de hosszútávon megéri a cégeknek az erőfeszítés. Nem árt előre tervezniük, ugyanis népességünk öregedő, tehát időben el kell gondolkodni a helyzetről, és támogatni az új foglalkoztatási formák terjedését. A részmunkaidős állások, illetve a távmunka (otthonról dolgozhatsz, amikor neked megfelel) egyre nagyobb népszerűségnek örvend a szülők körében, mivel kisgyermek mellett ezek a legegyszerűbb megoldások. A dolgozók sokkal motiváltabbak, ha azt érzik, hogy odafigyelnek rájuk, és fontosak a vállalatnak. Mindkét oldalnak nyitottnak kell lennie, hogy jól együttműködhessenek.

Elkeserítő tény, hogy az állásinterjúk kétharmada során rákérdeznek a jelentkezők családi állapotára, gyermekeik számára, jövőbeli terveikre. Ez a probléma legfőképp a nőket illeti, hiszen őtőlük kell megválni a szülést követő időszakban. Sok esetben diszkriminálják az újdonsült munkavállalókat, ha ugyanazon képességekkel rendelkezik két eltérő nemű személy, akkor inkább a férfit veszik fel az adott posztra.

Nemzetközi helyzet
A családi élet támogatása még külföldön is gyermekcipőben jár, azonban egyre több cég fontosnak tartja. Bár hazánkban nem túl rózsás a helyzet, nem kell elkeseredni, nemzetközi viszonylatban tekintve nem állunk rossz helyen. Az elmúlt éveket nézve az első tizenöt európai munkahely közé négy magyar is bekerült, ami attól eltekintve, hogy külföldi kézben levő vállalatokról van szó, nagyon szép eredménynek számít.

Forrás: www.babamama.hu

További információk

  • Oszd meg másokkal:
Megjelent: 1893 alkalommal Utoljára frissítve: 2012. szeptember 26. szerda 07:44

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Baba-mama - Ajánló

  • tőzegáfonya


Baba-mama - cikkek

Legolvasottabb - Trend

Legolvasottabb - Pletyka

Legolvasottabb - Szex

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.