Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. április 24., kedd van. Boldog névnapot György nevű olvasóinknak! Holnap Márk napja lesz.

A nagy dolgokkal való küzdelem

Értékelés:
(0 szavazat)

Nagy dolog a nagydolog. A pelenkáról bilire való átszokás az egyik legjelentősebb esemény a baba és asz édesanya életében is. Az élet sokkal kellemesebb pelus nélkül és olcsóbb is, de nem mindig könnyebb.

Aztán, amikor már minden zökkenőmentesen működik, akkor szembesülhetünk a széklettartás problémájával. Ez esetben nem arról van szó, hogy a gyermeknek szorulása van, hanem általában lelki eredetű okra vezethető vissza, hogy nem akarja nagy dolgát elévezni. Valószínűleg ezt az élettani szükségletet egy rossz élménnyel társítja a gyermek, így hiába érzi szükségét, visszatartja. Előfordulhat ilyen hasmenéssel járó betegség idején, amikor fáj a kicsi pocakja és még az ürítés is nehezére esik, valamint a végbél körüli érzékeny bőr is kipirosodhat, fájhat, akár sebesessé is válhat. Persze, hogy ezt a rossz élményt kerülni akarja a gyermek.

A túl kemény széklet ugyanúgy gondot okozhat, annak kinyomása nehéz és fájdalmas. Ez esetben is előfordulhat a gyermekeknél a széklet visszatartása. A széklet normál minősége mellett is találkozhat a szülő gyermekénél ezzel a problémával, amelynek hátterében lelki okok húzódhatnak meg. A szülők válása, egy költözés, óvoda vagy iskolaváltás, kistestvér születése is kiválthatja ezt a szorongó állapotot.

Szülőként nehéz megélni az ilyen szó szerint szorult helyzeteket. A széklet visszatartása, vagy a nehéz kakilás fájdalmas is lehet, márpedig melyik szülő szereti látni gyermekét szenvedni? Természetesen semelyik. De mindenképp tudni kell, hogy egyszer ez meg fog szűnni. Mielőtt pánikba esnénk, inkább azon legyünk, hogy megtaláljuk, mi okozhatja a problémát.

Ha egy betegség az okozója, akkor annak megszűnésével a szorulás is el fog múlni. Ha eleve szorulással küzd a gyermek, akkor az étrend változtatásával megoldódhat a probléma. A legrosszabb, amit szülőként tehetünk, ha azzal zaklatjuk a gyerkőcöt, hogy miért nem sikerül? Nem szabad faggatni, ne kérdezősködjünk ez ügyben.

Ellenben beiktathatsz rostban gazdag étrendet, meg kell tanítani arra minden gyermeket, de különösen igaz ez a szorulásos gyerekekre, hogy milyen az egészséges táplálkozás. Édesség helyett gyümölcsök, na és persze a zöldségek domináljanak az étkezések során. Az olyan apróságok, mint a búza- vagy a zabkorpa, nagyon sokat segítenek a gyermekek emésztésében, de még a székletürítés is zökkenőmentessé válhat. A folyadékfogyasztás a másik kulcstényező a szorulás esetében.

Ha megfejtettük, hogy mi az oka a visszatartásnak, akkor kell bevetni a változtatásokat az életmódban, az étkezésben, ha pedig lelki eredetű a probléma, akkor a szeretetteljes odafordulás, a beszélgetés, az ölelés lassan fel fogja oldani a feszültségeket.

Forrás: marmalade.hu

További információk

  • Oszd meg másokkal:
Megjelent: 1947 alkalommal

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Baba-mama - Ajánló

  • tőzegáfonya


Baba-mama - cikkek

Legolvasottabb - Trend

Legolvasottabb - Pletyka

Legolvasottabb - Szex

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.