Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. március 19., hétfő van. Boldog névnapot József és Bánk nevű olvasóinknak! Holnap Klaudia napja lesz.

Bőrápolás csecsemő-, és kisgyermekkorban

Értékelés:
(0 szavazat)

A bőr nemcsak mechanikai védelmet nyújtó kültakaró, hanem fontos érzékszerv is. Az újszülöttnek születése után megszűnik az anyaméh által biztosított védelme. A védelem biztosítása innentől fogva a szülők feladata. A helyes táplálás, öltöztetés, nevelés mellett fontos a gyermek bőrének ápolása is. A megszületés után még egy ideig megmarad a bőrvédő magzatmáz hatása, de a fürdetés lassan lekoptatja, ezért a bőr állandó ápolásra, gondozásra szorul.

A csecsemők és kisgyermekek bőrének védőfunkciója nagyon fontos, immunrendszerük fokozatosan fejlődik ki az első életévek során, ezért sokkal fogékonyabbak a baktériumok, gombák és vírusok okozta fertőzésekre. Bőrük több szempontból különbözik a felnőttekétől: vízben gazdagabb, hámrétege vékonyabb, ezáltal sérülékenyebb.

A napi bőrtisztítás és fürdetés lényege, hogy szennyeződéseket eltávolítsuk a bőr felszínéről, melyek a bőr zsírrétegével keverednek. A meleg víz és a szappanok a zsírokat oldva távolítják el a szennyeződést, de ezzel együtt a bőr saját zsírrétegét is. Ez a védőréteg a felnőtteknél és nagyobb gyermekeknél aránylag rövid idő alatt újraképződik, viszont a csecsemő bőre zsírtalanná és rugalmatlanná válhat a fürdetést követően.

Ezért különösen fontos a gyermekek részére előállított pH-semleges és illatmentes fürdetők alkalmazása. A fürdőolajok és samponok nem okoznak irritációt, a testápoló tejek pedig "visszazsírozó" hatásúak. Fontos tehát, hogy nem csak a száraz bőrű, ekcémás gyermeket szükséges testápolózni, ezt az egészséges bőr is igényli.

bababőr

 

A pelenka
Szót kell ejtenünk a pelenka használatáról is. A pelenkával fedett bőrterület nap, mint nap irritációnak van kitéve, szennyeződik, tehát gondos ápolása nagyon fontos feladat. Lényeges szempont a pelenka gyakori váltása és a popsikrémek használata, melyek megakadályozzák, hogy a bőr kipirosodjon, felázzon, és ezáltal felülfertőződjön. Jó hatásúak az olajos törlőkendők, melyek puha anyaguknak köszönhetően kíméletesen, dörzsölés nélkül tisztítják a bőrt.

Sajátosságok korosztályonként
Fiatal csecsemő bőrének sajátossága, hogy redőket képez a nyak környékén, a hónaljban és a combokon. Ezekben a redőkben a szennyeződés megtapad, így irritálja a bőrt, gyulladást okozhat. Ezért a napi fürdetés előtt szükséges a hajlatok olajos áttörlése, majd fürdés után esetleg hintőporozása.
A nagyobb, már óvodás- és iskoláskorú gyermekek bőrápolása nagyjából megegyezik a csecsemőkével. Számukra viszont a mindennapi tisztálkodás előnyösebb zuhanyozással, mivel a hosszas kádfürdő szárítja és feláztatja a bőrt.
Serdülőkorban levő gyermekeknél izzadás figyelhető meg, mely a fokozott faggyúmirigy-működés következménye, ezért gyakoribb zuhanyzás és fürdés szükséges számukra. Gyakran merül fel a kérdés, hogy milyen rendszerességgel mosson hajat a serdülő. A gyakori hajmosás nem káros, szükség esetén akár naponta, harmadnaponta lehet hajat mosni jó minőségű samponokkal. A bőr védelme fontos feladat. A tiszta környezet, a napi tisztálkodás elengedhetetlen követelmény a gyermek egészséges fejlődése érdekében.

Szerző: Gidai Judit
Gyógyhírek
/A Heim Pál Gyermekkórház havilapja/

Forrás: vital.hu

További információk

  • Oszd meg másokkal:
Megjelent: 303 alkalommal Utoljára frissítve: 2015. október 10. szombat 22:33

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Baba-mama - Ajánló

  • tőzegáfonya


Baba-mama - cikkek

Legolvasottabb - Trend

Legolvasottabb - Pletyka

Legolvasottabb - Szex

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.