Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. március 23., péntek van. Boldog névnapot Emőke nevű olvasóinknak! Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Megvan mitől lesz valaki jó tanuló

Értékelés:
(0 szavazat)

Mi kell ahhoz, hogy valaki jó tanuló legyen? Ész, nyilván. Legalábbis elsőre ez tűnhet az egyik legfontosabb jellemvonásnak a tanulmányi sikerek szempontjából. Egy friss kutatás szerint azonban nem IQ a legmeghatározóbb abban, jól nyomjuk-e végig az iskolát vagy sem: az élményekre való nyitottság és a lelkiismeretesség ennél négyszer fontosabb.

A Learning and Individual Differences szaklapban megjelent metaanalízis során a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a személyiségnek milyen jellemzői befolyásolják az iskolában mutatott aktivitást és a tanulmányi eredményeket. A végkövetkeztetés pedig az, hogy a nyitottság és a lekiismeretesség messze ver mindent. Persze ezek átfogó jellemvonások, amiket ha alaposabban kibontunk, kiderül, hogy egy csomó más - tanulás szempontjából fontos - tényező tapad hozzájuk. Az élményekre való nyitottság például nagy képzelőerővel, az érzésekre való érzékenységgel, az intellektuális kíváncsisággal és a változatosság keresésével jár együtt, míg egy lelkiismeretes ember fegyelmezett is, kötelességtudó és képes előre tervezni. A vizsgálat szerint pedig azok, akikre nagyon jellemzőek ezek a vonások átlagosan egy jeggyel jobb eredményeket szereznek társaiknál.


Dr. Arthur Poropat a kutatás vezetője szerint ezek az eredmények egyértelműen azt mutatják, hogy a tanulásba fektetett energia és az, hogy ez az energia mennyire fókuszált legalább annyira fontos, ha nem fontosabb, mint az IQ. Ráadásul a jó hír az, hogy az intelligenciával szemben a nyitottság és a lelkiismeretesség fejleszthető, tanulható és tanítható. Szóval, hajrá!


Forrás: www.divany.hu

További információk

  • Oszd meg másokkal:
Megjelent: 590 alkalommal

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Baba-mama - Ajánló

  • tőzegáfonya


Baba-mama - cikkek

Legolvasottabb - Trend

Legolvasottabb - Pletyka

Legolvasottabb - Szex

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.