Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. április 20., péntek van. Boldog névnapot Tivadar nevű olvasóinknak! Holnap Konrád és Zelmira napja lesz.

Hogyan lehet idén valóban jó tanuló a gyerek?

Értékelés:
(0 szavazat)

Egyáltalán nincs könnyű dolguk manapság az iskolásoknak, hiszen az elvárások és a követelmények évről évre nőnek, a fiataloknak pedig egyre korábban kell eldönteniük, milyen irányban haladjanak tovább. Az biztos, hogy a jó eredmények mindig sokat számítanak, ezért az elsődleges cél mindenekelőtt a jegyek javítása.

 
Készüljetek fel időben!

Sok tanár írat dolgozatot az első hetekben, de a legtöbbször tényleg csak a szintet mérik fel, s a jegyek nem is kerülnek beírásra.

Más a helyzet a nyárra kiadott kötelező olvasmányokkal, illetve az előre bejelentett felmérőkkel, amikkel sokszor már szeptember második felében számolni kell.

Ne hagyd, hogy a csemetéd az első két hetet lazulással töltse, már nyár végén próbáld őt visszaszoktatni a korábbi rendszerhez.

Természetesen nem arról van szó, hogy ne élvezze az utolsó időszakkal járó pihenést, de ősszel már nincs menekvés, kezdődik az iskola, és a napközbeni pihenést fel kell váltania a tanulásnak.

 

Egyeztessétek a célokat!

A felkészülés egyik nagyszerű módja, ha egyeztetitek a célokat és a lehetőségeket a jövőre vonatkozóan.

Már az egészen kicsiket is meg lehet kérdezni arról, mivel szeretnének foglalkozni, és a ráhangolódás végett közösen leülhettek a gép elé, megkereshetitek, az adott szakmához, a továbbtanuláshoz, milyen követelményekkel kell számolnotok.

Ha nem csak a cél lebeg a gyermek szeme előtt, hanem azzal is tisztában van, mit kell érte tennie, egészen másképp fog állni az utált matekhoz és a nyelvtanuláshoz.

 


Vázolj fel neki lehetőségeket!

Az idősebb csemetéket sokszor az iskolában is tájékoztatják az előrehozott érettségi lehetőségéről, esetleg a különféle, kedvezményes nyelvtanfolyamokról, cserediák programokról.

Nagyon sokat segít a karrierjén, ha nem az utolsó pillanatban kell ezekkel az alternatívákkal szembesülnie, ráadásul te is időben el tudsz kezdeni spórolni, ha a cél érdekében komolyabb összeget kell befektetnetek.

Nyugodtan kötheted ezeket a jutalommal felérő lehetőségeket iskolai követelményekhez: ha elér egy bizonyos szintet a problémás tárgyból, akkor elmehet a külföldi csoportos körútra, ahova nagyon sok barátja is jelentkezett. Kell ennél jobb motiváció?


Adj neki tippeket!

Főleg a kamaszok viselik nehezen az „észosztást”, ők még nem tudják felmérni, hogy a döntés az ő kezükben van, te csupán tapasztalatokat adsz át.

Meg kell próbálnod ezt megértetni vele, akár el is mondhatod, hogy úgyis azt a javaslatot fogadja meg, amelyiket szeretné, te csak segíteni akarsz.

Ha enged, akkor viszont adj bele mindent: mutasd meg, hogyan készülnek a legátláthatóbb jegyzetek, milyen weboldalakat érdemes igénybe venni, mikor érdemes nekiállni a tételek kidolgozásának, hogyan kell felkészülni egy előadásra stb.

Ne fordíts neki hátat, ha segítséget kér, mert akkor lehet, hogy legközelebb nem számít majd a támogatásodra.


Vegyél neki leckefüzetet!

Butaságnak tűnhet az alsó tagozatban sokszor kötelező kiegészítő, de hidd el, még egyetemen is rengeteget segíthet. A klasszikus leckefüzet helyett persze jöhet bármilyen határidőnapló, spirálos füzet, ami neki tetszik, amit ő választ, a lényeg ugyanaz.

Tanítsd meg rá, milyen hasznos dolog feljegyezni a teendőket, hiszen a nagybetűs életben is sokszor időkorláthoz vagyunk kötve, és ott a késés bizony nem csupán azzal jár, hogy rosszabbul sikerül egy dolgozatunk.

Minél előbb szoktasd rá a feladatok időben történő elvégzésére, mert már a felsőoktatásban is nagyon komoly hátrányok érhetik (gondolj csak a tárgyfelvételre), ha nem tartja be a határidőket.


Jutalmazd!

Sok szülő azzal rontja el a bátorítást, hogy csak a rossz jegyek szerzésekor bünteti a gyermekét, amikor az jól teljesít, egy apró dicsérettel, vagy még annyival sem jutalmazza a csemetét.

Mindegy, milyen jutalmazási módszert vezetsz be, hiszen mindenkinél más bizonyul hasznosnak, az a lényeg, hogy valamit rendszeresen alkalmazz.

Egyesekre a pénz hat motiváló erővel, e módszer szerint minden jegy jelenthet pár száz forintot: a jó jegyekért jutalom jár, míg a rosszakért a csemetének kell fizetnie a szülőnek.

Természetesen nem csak pénzben egyezhettek meg, bármi szóba jöhet, ami motiváló erővel bír a gyermekre.


Ne várj irreálisan sokat!

Valóban fontos a tanulás, de ne nyomd el a csemetédet, ha ő valami másban teljesít kiemelkedően. Nem kizárólag a kitűnő bizonyítvánnyal lehet jó eredményeket elérni, ha sorban nyeri az atlétikai versenyeket, akkor nem olyan nagy baj, ha csak négyes az átlaga, valószínűleg sportvonalon fog elindulni.

Ebben az esetben érdemes pl. inkább a nyelvtanulásra buzdítani, hiszen nem egy itthon sikeres sportoló edz másokat külföldön óriási pénzekért.

Ez persze csak egy példa volt a sok közül, még számtalan opció lehet, amikor a szülő a saját álmát akarja ráerőltetni a gyermekre. A vége ennek mindig elégedetlenség és túlterheltség, hiszen egyáltalán nem könnyű egyszerre zenét tanulni, hetente háromszor edzeni, harmadik nyelvet tanulni, és ötös átlagot hozni.

Segíts neki, gondolkodj felnőtt fejjel, de hadd válasszon ő hobbit, szabadidős tevékenységet!

 

Forrás: www.bien.hu

További információk

  • Oszd meg másokkal:
Megjelent: 1001 alkalommal Utoljára frissítve: 2014. szeptember 09. kedd 14:59

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Baba-mama - Ajánló

  • tőzegáfonya


Baba-mama - cikkek

Legolvasottabb - Trend

Legolvasottabb - Pletyka

Legolvasottabb - Szex

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.