Ideál Online Életmódmagazin

Ma 2018. március 17., szombat van. Boldog névnapot Gertrúd és Patrik nevű olvasóinknak! Holnap Sándor és Ede napja lesz.

Hogyan óvjuk családunkat a hőségben?

Értékelés:
(0 szavazat)
Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet főigazgató-helyettese felhívta a figyelmet arra, hogy a nagy meleg minden embert megvisel. “Hőhullám” idején ügyelni kell a szervezet hőháztartására, pótolni kell a folyadékot és a sót.

A szakemberek ilyenkor legalább 50 milligramm nátriumtartalmú ásványvíz fogyasztását ajánlják. A szeszes italok fogyasztását korlátozni kell, tömény szeszt lehetőleg ne igyanak az emberek, de sört, illetve bort is csak keveset – tette hozzá Páldy Anna.

Közlése szerint ilyenkor napi többszöri zuhanyozás, illetve a belső tér hűtése ajánlott, de úgy, hogy a kinti és a benti hőmérséklet között maximum 6-7 fokos eltérés legyen.

Páldy Anna kitért arra is, hogy az UV-B sugárzás rákkeltő hatása bizonyított, ezért azt ajánlják, hogy délelőtt 11 és délután 3 óra között, aki teheti, az ne tartózkodjon tartósan a napon.

Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője az MTI-nek elmondta: a hőség idején könnyű szellős ruházat ajánlott, de az is fontos, hogy az ember fejét se érje direkt napsütés, egyrészt az erős UV-B sugárzás, másrészt a napszúrás veszélye miatt. Utóbbi ellen akár bevizezett sapka viselését is javasolják. A napon való tartózkodás során magas faktorszámú bőrvédő készítmények használata is elengedhetetlen – tette hozzá.

Győrfi Pál felhívta a figyelmet arra, hogy autóban még néhány percre, lehúzott ablak mellett se hagyjunk őrizetlenül kisgyermeket, vagy állatot. Mint megjegyezte: a kisgyermekek teste könnyen lehűl, de könnyen fel is melegszik, így gyorsan súlyos hőkimerülés jelentkezhet náluk. Ilyenkor ugyanis a belső hőmérséklet az autóban pillanatok alatt 60-70 fokig emelkedhet, s ebben rövid idő alatt hőgutát lehet kapni.

A szóvivő arra is kitért, hogy a nagy melegben az autóvezetők is nagyobb veszélynek vannak kitéve. Mint kifejtette: még klimatizált autókban is kisebb a koncentrációkészség, meghosszabbodik a reakcióidő, nagyobb a balesetveszély.

A nyaralni indulóknak a vízpartok veszélyeire is felhívta a figyelmet Győrfi Pál. Kiemelte, hogy még a kerti medencéknél sem szabad egyedül hagyni kisgyermekeket. Szombaton például egy kerti medencébe esett kétéves kisfiúhoz riasztották őket, de szerencsére a kiérkező mentősöknek sikerült újraéleszteniük a gyermeket.

A hőség elsősorban az időseket, a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőket, továbbá azokat veszélyezteti, akiknek valamilyen krónikus alapbetegségük van. Számukra azt tanácsolják, ha tehetik a nagyobb megterhelést jelentő tennivalóikat – köztük a nagy bevásárlást – inkább a hét második felére időzítsék, mert a meteorológiai előrejelzések szerint csütörtöktől már enyhülhet az idő.

Forrás: MTI

További információk

  • Oszd meg másokkal:
Megjelent: 756 alkalommal Utoljára frissítve: 2012. augusztus 06. hétfő 12:28

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Baba-mama - Ajánló

  • tőzegáfonya


Baba-mama - cikkek

Legolvasottabb - Trend

Legolvasottabb - Pletyka

Legolvasottabb - Szex

Ideál Életmódmagazin

Az Ideál Életmódmagazin nyomtatott verziójának megjelenése 2012-től, bizonytalan ideig szünetel. Amennyiben élő előfizetéssel rendelkezik, kérjük, forduljon a Kiadóhoz.